Cybercrime 08-10-2013

  • Ad

Veel kleine en MKB bedrijven denken ten onrechte dat zij geen interessant doelwit zijn voor hackers. Op dinsdag 8 oktober organiseerde ZON tijdens de Week van de Veiligheid, in samenwerking met ICT Zaanstreek en Politie Zaanstreek-Waterland, een bijeenkomst over cybercrime. Met de bijeenkomst wilden ze ondernemers bewustmaken van de gevaren. IMG_2446

Grote bedrijven, zoals ziekenhuizen en banken, kunnen worden getroffen, maar hackers kloppen ook aan bij  mkb- en kleine bedrijven en zijn doelwit voor cybercriminelen. In 2012 was 40% van de bedrijven slachtoffer van cybercrime. De schade loopt in de miljarden. Informatie van bedrijven komt op straat terecht en de reputatie is geschaad. Het is hoog tijd om preventief aan de slag te gaan! Het gebruik van de digitale wereld wordt namelijk steeds groter.

Sebyde (Secure by design) lichtte tijdens de bijeenkomst toe wat Cybercrime inhield, hoe een hacker aan de slag gaat, wat de gevaren zijn en hoe je je tegen cybercrime kan beschermen.

Belangrijk is dat je als ondernemer in kaart brengt wat de risico’s zijn en wat jezelf kunt doen om de risico’s te verkleinen. Dit doe je bijvoorbeeld door een cyberbeleid op te stellen binnen het bedrijf en dit ook mee te nemen tijdens werkoverleggen.

Verder werd tijdens de bijeenkomst ingegaan op de nieuwe ontwikkelingen rondom de privacy wetgeving, die volgend jaar wordt aangescherpt. Dit betekent dat bedrijven strenger worden gecontroleerd op het omgaan met privacygegevens. Als er iets misgaat, worden er forse boetes uitgedeeld. Zaken waar een bedrijf nu nog niet mee bezig is, maar straks wel mee te maken krijgt.
IMG_3601Tijdens de interessante avond zijn er handvatten uitgereikt aan de aanwezige ondernemers waarmee zij meer te weten zijn gekomen over de risico’s van cybercrime en hoe je je hier het beste tegen kan wapenen.