Inbraakpreventietips

  • Ad

 

De zomer loopt op zijn einde en de dagen worden korter. Met het naderen van de wintermaanden en de bijkomende donkere dagen breekt voor inbrekers een drukke periode aan. ATN Beveiliging geeft u een vijftal eenvoudige, praktische tips hoe u uw bedrijfspand ‘inbraakproof’ deze donkere maanden doorloodst.

Sluit uw pand goed af

Inbraakpreventie_1Sluit te allen tijde, al gaat u maar voor even weg, alle ramen en deuren van en in uw pand. Voorzie uw pand van gecertificeerde inbraakveilige sloten. Hoe langer men bezig is uw pand binnen te komen, hoe groter de kans dat de inbreker het opgeeft. Zorg er voor dat er geen sleutels aanwezig zijn aan de binnenzijde van de sloten. Mocht dit het geval zijn dan maakt u het namelijk aantrekkelijk een nabijgelegen ruit in te slaan en via deze weg de deur of het raam te ontgrendelen.

Met betrekking tot de markering van uw sleutels is het van belang dat u nooit een adreslabel of bedrijfsnaam aan uw sleutelbos hangt. Op deze manier zijn de sleutels namelijk makkelijk te herleiden naar een bedrijfspand, woning en/of voertuig. Leg een duidelijk sleutelplan vast: wie heeft toegang nodig tot welke gebieden? Verstrek alleen de sleutels die hiervoor daadwerkelijk benodigd zijn. Registreer eveneens wie welk serienummer in zijn bezit heeft m.b.t. verlies/diefstal.

Voorzie uw pand van een dekkende beveiligingsinstallatie

Voorkomen is beter dan genezen. Op basis van de risicoklasseindeling van uw pand en de eventueel hieraan door de verzekering gestelde eisen kan worden bepaald welke beveiligingsinstallatie geschikt, dan wel benodigd is voor uw bedrijfspand. Denkt u hierbij aan een inbraakinstallatie (basis), brandmeldinstallatie en camerabeveiliging. Alle drie de installaties hebben gemeen dat ze in een vroegtijdig stadium een inbraak/brand detecteren en dat hier direct actie op wordt ondernomen. Heeft u uw pand eenmaal beveiligd dan is het zaak de aangebrachte voorzieningen goed te gebruiken en te onderhouden. Door de installatie te voorzien van tijdsbewaking staat uw systeem gegarandeerd ingeschakeld en door bijvoorbeeld gebruik te maken van alarmopvolging bent u verzekerd van een directe opvolging en afhandeling van een alarmmelding.

Let wel: vervang geen onderdelen van de beveiligingsinstallatie zonder goed na te gaan of de totale beveiliging daarmee nog aan de verzekerings-, en situatie gebonden eisen voldoet. Met het aangaan van een service- en onderhoudscontract draagt u er zorg voor dat uw systeem eenmaal per jaar wordt gecontroleerd op werkzaamheid. Eveneens wordt nagelopen of het systeem nog dekkend is voor uw huidige situatie. M.b.t. verzekerings-eisen kan de installatie indien nodig worden gehercertificeerd.

Registreer bezittingen

Markeer en registreer waardevolle bezittingen zoals laptops, televisies, beamers etc. Door uw inventaris te registreren en te markeren is bij een eventuele diefstal makkelijk te achterhalen wat is meegenomen. Eveneens is het voor de politie op deze manier makkelijker eventuele aangetroffen goederen van inbraken te herleiden en te retourneren naar de rechtmatige eigenaar. Plaats sowieso te allen tijde waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers en/of vergrendel deze.

Maak inbrekers ‘zichtbaar’

dief%20betraptInbrekers worden niet graag gezien. Door enkele eenvoudige kleine aanpassingen te doen in uw omgeving, zoals de heg regelmatig te snoeien en buitenverlichting aan te schaffen (tijdschakelaar en/of detectie) ontneemt u inbrekers de mogelijkheid zich te ontdoen aan het zicht van hun omgeving.

Camerabeveiliging heeft een grote preventieve werking. Niet alleen demotiveert u inbrekers om überhaupt een poging tot inbraak te doen (ze weten dat ze worden bekeken), ook kunt u, afhankelijk van de werking van uw camerasysteem, actief reageren door direct actie te ondernemen op de detectie. Door de wetswijziging met betrekking tot de publicatie van camerabeelden mag u foto’s en beelden, van bijvoorbeeld een inbraak en/of vandalisme, publiceren.

Geen gelegenheid

Onbewust geven veel mensen inbrekers en vandaalplegers eenvoudige ‘tools’ die hun werk vergemakkelijken. Let u daarom op de volgende zaken:

  • Afvalcontainers: Veel bedrijven hebben afvalcontainers en oud-papier containers los op hun terrein of direct naast hun gebouw staan. Waar veel mensen zich niet bewust van zijn is dat zo’n afvalcontainer eenvoudig als ‘ladder’ kan dienen. Het is een eenvoudig middel om bij een hoger gelegen raam of dak te komen en hier op te klimmen of dit open te breken. Zet afvalcontainers dan ook vast op een ‘inbraak ongevoelig’ punt of plaats deze in een afgesloten schuur;
  • Brandgevoelige voorwerpen: Het is bewezen dat veel vandalisme gelegenheidsvandalisme is. Wanneer ‘de gelegenheid’ zich voordoet en de ‘middelen’ worden geboden is er dus een verhoogde kans op vandalisme. Door brandgevoelige voorwerpen zoals houten pallets en oud-papiercontainers goed af te sluiten of op te bergen biedt u vandalen géén gelegenheid voor brandstichting;
  • Losse voorwerpen: Losse tegels, stenen en ‘zwaarder’ afval… dit zijn onbewuste materialen die gebruikt kunnen worden voor vernielingen en beschadiging van uw terrein en pand. Leg tegels vast en berg losse voorwerpen zorgvuldig op in een afgesloten ruimte. Zo voorkomt u eenvoudig de kans op onnodige vernieling.