Verhuur van panden en de Opiumwet

  • Ad

 

Op 1 maart 2015 is de Opiumwet gewijzigd. De wijzigingen in de Opiumwet is bedoeld om de strafbaarheid van de handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van illegale hennepteelt zwaarder te straffen.

De wijziging van de Opiumwet heeft gevolgen voor verhuurders. Een verhuurder dient te voldoen aan zijn zorgplicht. Doet hij dat niet dan kan hij worden gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaar of geldboete van de vijfde categorie.

Zorgplicht

hennepDe overheid wil dat iedere verhuurder een goede screening uitvoert op de toekomstige huurder maar ook dat ter toezicht is op het verhuurde vastgoed door middel van inspecties tijdens de huurperiode. Op geen enkele wijze is echter duidelijk gemaakt in welke mate en hoe verhuurders deze inspecties moeten uitvoeren. Wel wordt vermeld dat bij geen toezicht de verhuurder deel zal kunnen uitmaken van het netwerk die hennepteelt mogelijk maakt. Dit betekent dat de verhuurder bij een constatering van een hennepkwekerij in het gehuurde pand als verdacht aangemerkt kan worden.

Controles contractueel afdwingen

Wil de verhuurder voldoen aan de zorgplicht in het kader van de Opiumwet, dan zal het gehuurde regelmatig gecontroleerd moeten worden. De verhuurder doet er verstandig aan om een artikel in de huurovereenkomst op te nemen waarin de mogelijkheid wordt gecreëerd om een controle uit te voeren:

Clausule

Verhuurder en/of alle door hem aan te wijzen personen is/zijn gerechtigd om het gehuurde per maand/kwartaal/halfjaar* te betreden voor een controle op naleving van het omschreven gebruik als bedoeld in artikel 1.2.* (*bij 230a kantoorruimte is het eveneens artikel ‘1.2’ en bij 290 bedrijfsruimte dient u artikel ‘1.3’ in te vullen). De exacte datum van de controle zal in overleg met de huurder worden vastgesteld.

*keuze maken

Bij het opstellen van de huurovereenkomst zal verhuurder dit artikel bespreekbaar moeten maken. Desgewenst kan verhuurder aan de clausule een boete koppelen als hij vermoed dat huurder niet zal meewerken aan de controles. De verhuurder zal van de controle een rapport moeten maken. Het is verstandig om een kopie van dit rapport te overhandigen aan de huurder. De verhuurder kan bij een eventuele procedure aantonen dat hij door de uitvoering van controles aan zijn zorgplicht heeft voldaan.